Bookstan Sarajevo

Bookstan Sarajevo Međunarodni festival književnosti
(8)

Bookstan Sarajevo's cover photo
24/10/2020

Bookstan Sarajevo's cover photo

Na linku čitajte još jedan intervju s Benjaminom Moserom. Za dnevni list Danas s njim je razgovarala Marija Krtinić. Još...
23/10/2020
„Ljudima van SAD je teško objasniti koliko je Suzan Sontag bila popularna“

Na linku čitajte još jedan intervju s Benjaminom Moserom. Za dnevni list Danas s njim je razgovarala Marija Krtinić. Još samo 5 dana dijeli nas do otvaranja Bookstana kada će publika imati priliku slušati ovogodišnjeg dobitnika Pulitzera.

Knjigu "Sontag: život i djelo" možete naručiti u pretprodaji: http://www.buybook.ba/shop/product/3484/sontag-zivot-i-djelo

Sarajevska izdavačka kuća Buybook ovih dana objaviće biografiju Suzan Sontag - "Sontag - život i djelo" američkog novinara i pisca Bendžamina Mosera.

Al Jazeera Balkans veliki je prijatelj festivala Bookstan. I ove godine podržali su našu radionice za mlade književne kr...
22/10/2020

Al Jazeera Balkans veliki je prijatelj festivala Bookstan. I ove godine podržali su našu radionice za mlade književne kritičare i obezbijedili prepune cekere materijala za učesnike. Hvala! 🥳

Još samo tri dana dijele nas do početka radionice. 📝

💭 Na Bookstanu ćemo predstaviti knjigu “Ovo vrijeme sada”, drugo dopunjeno izdanje Semezdina Mehmedinovića.
21/10/2020

💭 Na Bookstanu ćemo predstaviti knjigu “Ovo vrijeme sada”, drugo dopunjeno izdanje Semezdina Mehmedinovića.

📣 Uskoro!

"Mehmedinović je od onih rijetkih pisaca koji doista dubinski razumiju otvorenost i laku prohodnost granica između eseja, kratke proze, crtice, pa i crteža, kao i to da je život sam, u svom primarnom i nefikcionaliziranom obliku, jedna od najintrigantnijih tema koje se pisac može uhvatiti. Njegove su knjige povezane i jedna drugu nadopisuju i istovremeno interpretiraju, čineći jednu veliku cjelinu u kojoj se pita i odgovara, sumnja i dokazuje kako je prošlost imaginativnija od budućnosti."

Jagna Pogačnik

"Svaka priča ovdje, može se bez zadrške reći, je dragulj, raritet, predstavlja sve ono što mi drugi osjećamo, ali ne znamo prenijeti onako kako to Semezdin Mehmedinović umije, ne znamo svoja sjećanja kanalizirati u dirljivu prozu."

Ružica Aščić

"Pripadam sve većemu krugu čitatelja koji vrijeme ne mjere samo po Greenwichu, nego i po Mehmedinoviću, dijeleći ga na razdoblje prije i poslije izlaska neke njegove knjige te nestrpljivo odbrojavajući do publiciranja svake sljedeće. Ako vas do sada nisam uspio uvjeriti da i sami postanete njegova odana publika, dopustite mi još jedan, konačni pokušaj: kako ne voljeti pisca kojemu kiša, kad pada ukoso, pada u kurzivu, i koji mašta o nabavi kera kojemu bi nadjenuo ime Keruak?"

Ivica Ivanišević

„Ukoliko u ovom svijetu još uvijek ima neke radosti, onda bih mogao reći da je radost u jednom malom književnom imaginariju činjenica da književnik Semezdin Mehmedinović ponovo živi i piše u Sarajevu (…) Knjiga Ovo vrijeme sada rijedak je praznik naše književnosti.“

Đorđe Krajišnik

"Dok god bude pisao, Semezdin Mehmedinović činiće to jednako uspješno. Ako bolja ili drugačija prošlost bude i dalje njegova tema, na medaljone od sjećanja stavljaće najfiniju pozlatu, stvarajući užitak u čitanju, doprinoseći vjeri kako je moguće da svijet ponovo zacijeli."

Kristina Ljevak

http://www.buybook.ba/shop/product/3633/ovo-vrijeme-sada

Još jedan intervju s Benjaminom Moserom povodom gostovanja na predstojećem Bookstanu i objavljivana Pulitzerom nagrađene...
21/10/2020
Ponovno rođenje Susan Sontag - XXZ Portal

Još jedan intervju s Benjaminom Moserom povodom gostovanja na predstojećem Bookstanu i objavljivana Pulitzerom nagrađene knjige "Sontag: život i djelo" u izdanju Buybooka čitajte putem linka.

http://www.buybook.ba/shop/product/3484/sontag-zivot-i-djelo

U Sarajevu će se od 28. do 31. oktobra održati peti po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan. Otvoriće ga Benjamin Moser, ovogodišnji dobitnik Pulitzerove nagrade u kategoriji biografije. Njegova knjiga Sontag: život i djelo...

📣 Nastavljamo s predstavljanjem gostiju petog po redu Bookstana koji će se održati od 28. do 31. oktobra 2020.Almir Imši...
20/10/2020

📣 Nastavljamo s predstavljanjem gostiju petog po redu Bookstana koji će se održati od 28. do 31. oktobra 2020.

Almir Imširević rođen je 1971. godine u Bihaću. Na Akademiji scenskih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za dramaturgiju, te od 1998. radi kao predavač i dramaturg. Autor je drama: "Kad bi ovo bila predstava...", "Balkanski đavo Sram", "Circus Inferno", "Po istinitoj priči", "Mousef**kers", "Kad bi ovo bio film"... Drame su mu nagrađivane na festivalima u Bosni i Hercegovini, izvođene u mnogim zemljama Evrope, te uvrštene u francusku i bosansku antologiji savremene drame. Kao dramaturg radio je u skoro svim profesionalnim teatrima BiH.

Do sada je objavio dvije knjige drama, te knjige kratkih priča "Strana 212" i "Najljepši od svih svjetova". Bio je jedan od rukovodilaca Otvorene scene "Obala", a danas je redovni profesor na predmetu Pisanje za teatar.

💭 Na Bookstanu ćemo predstaviti roman "Deset šljiva za fašiste" Elvire Mujčić.
19/10/2020

💭 Na Bookstanu ćemo predstaviti roman "Deset šljiva za fašiste" Elvire Mujčić.

📣 Uskoro!

„Rijetko koja knjiga u sebi savršeno spaja tragediju i komediju, a pogotovo je to rijetkost sresti u jednoj rečenici. Elvira Mujčić, italijanska spisateljica bh. korijena, u tome je uspjela i ne samo uspjela nego je napisala roman koji se čita u dahu. Ali se isto može stati nad nekom naoko jednostavnom i nehajnom rečenicom i misliti o bogatstvu značenja, o životnoj mudrosti koje ona sadrži. Pored odličnog osjećaja za pripovijedanje autorica ima snažno izražen i osjećaj za detalj, također rijetka osobina kod proznih pisaca.

Roman Deset šljiva za fašiste je roman ceste i roman sjećanja. Ovo potonje je možda čak i bitnije, jer se sjećanje odvija kao rekonstrukcija svijeta koji je nestao u ratnom vihoru; sjećanje na lica kojih nema, a koja su određivala živote glavnih junaka ove knjige. Ovo je i roman likova, knjiga koja ima nesumnjiv dramski potencijal a može biti i predložak za filmski scenario.

Tematski Elvira Mujčić se bavi najtežom od svih mogućih stvari koje su nas zadesile u prošlom ratu. Njen roman je tipičan dokaz da je naša (tragična) biografija naša najbolja tematika. Moć ove knjige je u njenoj suptilnosti da prikaže ono što izlazi van granica naše mogućnosti da preradimo toliku tugu. Ni jednom jedinom riječju ne spominjući gradić koji je centralni motiv cijele knjige, autorica piše knjigu o onome što prevazilazi jezičko iskustvo naše književnosti i savladava neizrecivost same teme.

Roman lišen zrnca patetike, jer autorica zna kako sastaviti sve literarne začine da bi se dobio savršen recept za dobru književnost. Tekst je to koji obiluje ironičnim i autoironičnim momentima, iako se bavi najvećom od svih tema koje su nam se u ratu sručile na glavu. Kao rezultat toga imamo tragikomične pasaže ali i one gdje nema mjesta za komediju. Ovim romanom Elvira Mujčić se konačno vraća u svoj zavičaj iz kojeg je istjerana 1992. godine. Vraća se i u jezik iz kojeg je protjerana. I to radi na vrhunski način.“

Faruk Šehić

http://www.buybook.ba/shop/product/3566/deset-sljiva-za-fasiste

19/10/2020
Bookstan 2020: Javljanje Ane Vučković

🎥 Ana Vučković bit će gošća ovogodišnjeg Bookstana i tim povodom javila se kratkim videom. Na festivalu ćemo razgovarati o njenom književnom radu, a ova mlada autorica već je dvaput bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Novinarka je Radio Beograda 2 i kolumnistkinja Siti Magazina (City Magazine) i portala nova.rs. Objavljeno joj je pet knjiga: "Epoha lipsa juče" (2003), "Lust 'n' Dust" (2004), "Plišani soliter" (2007), "Surfing Serbia" (2012) i "Yugoslav" (2019). Njene priče su objavljene u zbirkama priča grupe autora Krik! i Kraljica Lir i njena deca (2017), a pesme u 33. broju Rukopisa, zbornika poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije (2010).

✔️ I ne zaboravite se pretplatiti na naš You Tube kanal.

Ana Vučković rođena je 1984. godine u Beogradu. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a zatim i master-studije filmologije na ...

📣 Nastavljamo s predstavljanjem gostiju petog po redu Bookstana koji će se održati od 28. do 31. oktobra 2020.Džemaludin...
18/10/2020

📣 Nastavljamo s predstavljanjem gostiju petog po redu Bookstana koji će se održati od 28. do 31. oktobra 2020.

Džemaludin Latić, pjesnik, dramski i prozni pisac, esejist, prevodilac, univerzitetski profesor, rođen je 1957. u Pridvorcima kod Gornjeg Vakufa. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku svjetske književnosti, a doktorirao na Fakultetu islamskih nauka.

Dosad je objavio knjige poezije “Mejtaš i vodica”, “Dome Davudov”, “Srebrena česma”, “Škripa vratnica”, “Ja sam tavus ašikane”, “Srebrenički Inferno” i “Careve oči”.

Dobitnik je najviših nagrada i priznanja za poeziju u Bosni i Hercegovini: Slovo Gorčina, Trebinjske večeri poezije, Društva pisaca Bosne I Hercegovine, Nagrade “Skender Kulenović” u Bosanskom Petrovcu, Nagrade “Hasan-baba Kaimija” u Zvorniku, Nagrade “Semešnica” za dječiju poeziju u Crnoj Gori, te dvije međunarodne nagrade: Istanbulensis 2012. i “Nedžip Fazil” u Istanbulu 2017.

📰 U današnjem broju Jutarnjeg lista čitajte intervju Karmele Devčić s Benjaminom Moserom, dobitnikom Pulitzerove nagrade...
17/10/2020

📰 U današnjem broju Jutarnjeg lista čitajte intervju Karmele Devčić s Benjaminom Moserom, dobitnikom Pulitzerove nagrade koji će otvoriti ovogodišnji Bookstan. Njegova knjiga “Sontag: život i djelo” uskoro će biti objavljena u izdanju Buybooka.

💭 Na Bookstanu ćemo predstaviti novi roman Amile Kahrović Posavljak, “Izvedeni iz kičmi.”
17/10/2020

💭 Na Bookstanu ćemo predstaviti novi roman Amile Kahrović Posavljak, “Izvedeni iz kičmi.”

📣 Uskoro!

"Roman o zbunjenosti i nemoći da se živi. Da se i nasluti sebe i svijet oko sebe. Napisan detaljnim prikazom kroz ispovijesti tih pogubljenih omladinaca koji se batrgaju u jednoj usiljenoj i očajnoj poluvezi u okruženju koje ih ne vadi iz bezveznosti. U toj onespokojavajućoj atmosferi dvoje mladih gubitnika okruženih starijim gubitnicima koje vode profesionalni gubitnici u zajednički poraz pred jednostavnim neprijateljem, siromaštvom i čamotinjom. Amila podsjeća na mučninu sazrijevanja i nesnalaženja u nedavnom vremenu samosažaljenja i čekanja da nam neko nepoznat riješi neprepoznate probleme. Njen roman naslova Izvedeni iz kičmi govoreći detaljno i ozbiljno o dvoje zaturenih smušenjaka u sivom i tuđem Sarajevu devedesetih ne pominjući izravno osuđuje tu nemoć da se živi vedro i sretno. Da se oslobodi učmalosti, samosažaljenja, čekanja, straha, pretjeranosti, bezveznosti, nepažnje i bezvoljnosti. Tereta koje čovjek ipak rijetko sam iz sebe može nadvladati. Bez poticaja književnosti teško može i prepoznati. Ovaj roman slikama te ozbiljne neozbiljnosti očeva i skrušene beskorisnosti majki koliko i naivnog prepuštanja mladih bezveznosti, potiče da se bježi od takvih mogućnosti da život samelje prije prave borbe. A to je što književnost hoće. Osvijetliti pričom da se spasimo pameću. Jer nema nikog da nam pomogne."

Damir Ovčina

http://www.buybook.ba/shop/product/3469/izvedeni-iz-kicmi

Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće Buybook za KUN govori o predstojećem Bookstanu.  "Uobičajeni profil Bookstana je...
16/10/2020
Oslobođenje KUN

Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće Buybook za KUN govori o predstojećem Bookstanu.

"Uobičajeni profil Bookstana je osam programa u toku jednog dana i nekoliko off događaja u smislu otvaranja prigodne izložbe ili nekog stand up ili unplugged nastupa. Epidemija nas je podrezala kao baštovanske makaze živu ogradu, uspjeli smo ipak sastaviti šest programa na dan, sa tom razlikom da programi ove godine neće tradicionalno početi ispred knjižare Buybook, već će se svi održati u kinosali Meeting Pointa."

Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće Buybook, za KUN govori o petom izdanju Internacionalnog književnog festivala Bookstan koji će biti održan od 28. do 31. oktobra, te radu izdavačke kuće Buybook u vremenu pandemije.

Buybook Doo

#bookstan2020 #buybook #književnost

15/10/2020
Bookstan 2020: Javljanje Marka Dinića

🎥 Marko Dinić bit će gost ovogodišnjeg Bookstana i tim povodom javio se kratkim videom. Na festivalu ćemo predstaviti njegov roman "Dobri dani" koji će biti objavljen u izdanju Buybooka.

Rođen je 1988. godine i odrastao je u Beogradu. Od 2008. živi u Austriji gdje objavljuje na njemačkom jeziku. Studirao je njemačku književnost i jevrejsku kulturnu historiju.

✔️ I ne zaboravite se pretplatiti na naš You Tube kanal.

Marko Dinić bit će gost Bookstana 2020. Rođen je 1988. godine i odrastao je u Beogradu. Od 2008. živi u Austriji gdje objavljuje na njemačkom jeziku. Studira...

📣 Nastavljamo s predstavljanjem gostiju petog po redu Bookstana koji će se održati od 28. do 31. oktobra 2020.Ana Vučkov...
15/10/2020

📣 Nastavljamo s predstavljanjem gostiju petog po redu Bookstana koji će se održati od 28. do 31. oktobra 2020.

Ana Vučković rođena je 1984. godine u Beogradu. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a zatim i master-studije filmologije na istom fakultetu.

Novinarka je Radio Beograda 2 i kolumnistkinja Siti Magazina (City Magazine) i portala nova.rs. Objavljeno joj je pet knjiga: "Epoha lipsa juče" (2003), "Lust 'n' Dust" (2004), "Plišani soliter" (2007), "Surfing Serbia" (2012) i "Yugoslav" (2019). Njene priče su objavljene u zbirkama priča grupe autora Krik! i Kraljica Lir i njena deca (2017), a pesme u 33. broju Rukopisa, zbornika poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije (2010).

Svojim prvim, kao i poslednjim romanom "Yugoslav" bila je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

©️ Dragan Mujan

📣 Nastavljamo s predstavljanjem gostiju petog po redu Bookstana koji će se održati od 28. do 31. oktobra 2020.Elvira Muj...
14/10/2020

📣 Nastavljamo s predstavljanjem gostiju petog po redu Bookstana koji će se održati od 28. do 31. oktobra 2020.

Elvira Mujčić rođena je 1980. godine sasvim slučajno u Loznici u Srbiji, dok je njena majka putovala kući u Srebrenicu. Odrasla je u Srebrenici do izbijanja rata 1992. godine, kada se njena porodica počela seliti iz jednog mjesta u drugo, dok se nisu nastanili u Italiji. Živi u Rimu. Diplomirala na Fakultetu za Strane jezike i književnosti. Mentorica je prevođenja za mlade prevodioce za evropski projekat CELA. Na talijanski jezik je prevela brojna djela autora iz Bosne, Srbije i Hrvatske; među kojima su Slavenka Drakulić, Robert Perišić, Vladimir Tasić, Faruk Šehić, Semezdin Mehmedinović. Njen roman “Deset šljiva za fašiste” bit će objavljen u izdanju Buybooka i predstavljen na festivalu.

Veoma smo uzbuđeni zbog gostovanja Benjamina Mosera u Sarajevu! :) Još samo 15 dana!
13/10/2020

Veoma smo uzbuđeni zbog gostovanja Benjamina Mosera u Sarajevu! :) Još samo 15 dana!

#Repost @benjaminfmoser
・・・
I’m excited to announce that I’m going to #Sarajevo this month for the Bosnian publication of my book by @ik_buybook, in a translation by Susan’s friend Senada Kreso. I’ll be appearing at the @_bookstan_ Festival, where we’ll be honoring the contributions she made to the besieged city by producing “Waiting for Godot,” a gesture of humanitarianism so important that the square in front of the Bosnian National Theater is named for her. For more information, I’ll put a link to a piece I wrote in the @nybooks in the bio. Photographs by Paul Lowe. #SusanSontag

📣 Nastavljamo s predstavljanjem gostiju petog po redu Bookstana koji će se održati od 28. do 31. oktobra 2020.Vladimir A...
12/10/2020

📣 Nastavljamo s predstavljanjem gostiju petog po redu Bookstana koji će se održati od 28. do 31. oktobra 2020.

Vladimir Arsenić rođen je 1972. u Beogradu. Magistrirao je komparativnu književnost na univerzitetu Tel Aviv. Stalni je saradnik srpskog portala xxzmagazin.com i hrvatskog portala booksa.hr. Objavljuje članke u časopisima, magazinima i na portalima (naprimjer Beton, Quorum, pescanik.net, proletter.me i versopolis.com).

U saradnji sa Srđanom Srdićem vodi kreativne radionice Hila. Suvlasnik je izdavačke kuće Partizanska knjiga. Objavio je knjigu eseja o savremenoj crnogorskoj prozi „ Etike pripovedanja“. Tekstovi su mu prevođeni na engleski, albanski i slovenački. Član je PEN centra BiH.

12/10/2020
Bookstan 2020: Javljanje Stefana Boškovića

🎥 Stefan Bošković bit će gost ovogodišnjeg Bookstana i tim povodom javio se kratkim videom. Na festivalu ćemo predstaviti njegov posljednji roman "Ministar" koji je ove godine dobio Nagradu Evropske unije za književnost.

Rođen je 1983. godine u Titogradu. Objavio zbirku priča "Transparentne životinje" i roman "Šamaranje" nagrađen na konkursu za Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori. Dobitnik je nagrade na "Festivalu evropske kratke priče" 2016. za priču "Fashion and Friends". Priča "Transparentne životinje" uvrštena je u antologiju Best European Fiction 2019 - Dalkey Archive Press. Priče su mu prevedene na engleski, njemački, kineski, ruski, slovenački, albanski i makedonski jezik. Scenarista je dugometražnog filma "Ispod mosta, na travi, među stijenama" iz 2016. Scenarista je kratkometražnih igranih filma "Umir krvi", "Peloid", "Put" i "Martin". Dramski tekstovi su mu izvođeni i objavljivani u antologijama.

✔️ I ne zaboravite se pretplatiti na naš You Tube kanal.

Stefan Bošković bit će gost Bookstana 2020. Rođen je 1983. godine u Titogradu. Objavio je roman "Ministar" 2019. za koji je dobio nagradu Evropske unije za k...

💭 U nastavku čitajte odlomak iz knjige "Itake" Benjamina Bajramovića koja ćemo predstaviti na ovogodišnjem Bookstanu."Ru...
11/10/2020

💭 U nastavku čitajte odlomak iz knjige "Itake" Benjamina Bajramovića koja ćemo predstaviti na ovogodišnjem Bookstanu.

"Ručamo, šutimo. Mama me posmatra, zabila sam glavu u tanjir, razmazujem zdrav obrok kao trogodišnje dijete. Grašak, riža, paradajz, piletina. Vijesti trešte iz dnevne sobe, kiša ne prestaje, poplave, svuda ratovi, vulkani, oko naše kuhinje svijet se raspada. Kad idem da pišam, vidim mamu kako sjedi ispred televizora, uzdiše i krsti se. Gleda ljude bez udova, ljude koji plaču i dižu mrtvu djecu uvis, ljude u kravatama koji se smiju i rukuju na stepeništima sjajnih građevina, ljude koji otkopavaju kuće, ljude koji dolaze odasvud da pomognu ljudima koji otkopavaju kuće. Mama gleda i krsti se, misli o Sudnjem danu i Božijoj kazni, moli se, mnogo se moli, to je njen doprinos, moli se za dobro tih ljudi koji su izgubili sve, moli se da ih se upiše u dobre knjige Božije, a ko zna, možda i Bog navuče čizme, uzme kramp i lopatu i nađe se, neugledan i ublaćen, u prilogu TV Dnevnika dižući dva prsta uvis. Sve će to dobri bog možda uraditi na molbu Savkinu, mada mu to smrdi na komunizam."

Address

Radićeva 4
Sarajevo
71000

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Bookstan Sarajevo posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Bookstan Sarajevo:

Videos

Category

Nearby event/venues


Comments

Bookstan je prohujao kao san, kao najljepsa bajka. Sredjuju se utici, pohranjuju u "skrinjici "duse da, za susnih dana ponovo ozive sjecanjem. I izmame osmijeh na licu , radost u srcu... Hvala vam, Buybookovci! ❤️😊🌺👍🏻☀️💛
Данас био у Рајвоса и прошао поред књижаре, али нисам имао времена...
Zahvaljujemo na dostavljenoj pozivnici i želimo vam sreću u organizaciji i provedbi programa.